HTML

Az meg...

Friss topikok

  • AzMeg: Pláne, ha kelet-magyar ;) (2013.09.02. 11:23) Gyarmat
  • AzMeg: Technikai kérdés, hogy milyen körből (és milyen címen) szednék be. (2013.09.02. 11:04) Ingyen BKV?
  • AzMeg: @DFK: Erre haladunk, csak épp nem egyéni döntés kérdése... (2013.08.26. 11:50) Ingyen élet

Ingyen élet

2013.08.19. 23:03 AzMeg

Az meg hogy van, hogy egyszerre csak pénzt – már magyar neve is van: Feltétel Nélküli Alapjövedelem – kérnek az emberek csak úgy? Munka nélkül. Hol élnek?

Itt. Velünk. Talán el is jött az idő. Egységnyi jav (na jó, nem jav, hanem jószág) előállításához egyre kevesebb ember kell, egyre többnek NEM JUT munka. Ha tetszik, ha nem. De akinek nem jut, annak is élnie kell valahogy. Sőt, a családjának is (v.ö.: „Aki nem dolgozik, az ne is egyék!”).

Ebből egyenesen következik, hogy a társadalomnak el kell tartania a szóban forgó réteget. Ha tetszik, ha nem. Miért? Egyszerűen csak azért, mert különben baj lesz. Először kicsi baj, aztán nagy baj. Az is lehet, hogy egyből nagy baj.

Az emberi idők kezdetén mindenkinek dolgoznia kellett a betevőért, a nagyon fiatalokat és a már munkaképtelen öregeket tartották csak el (mondjuk ehhez azért érdemes elolvasni Sánta Ferenctől a Sokan voltunk-ot). A társadalom (értsd: a többség) azonban már rég elfogadta – szép fokozatosan, - hogy eltart, sőt, nagyon jól, még sőtebb, egyre jobban tart egy (másik) réteget (kisebbséget). Olyat, amelyik a javak megtermelésében nem, alig, vagy csak nagyon közvetett módon vesz részt (lásd pl., de ne keverd össze vele: „A mai világban a természettudományok és a műszaki tudományok értéktermelők. A humántudományok, a kultúra nagyon fontos, de nem értéket teremtenek, hanem az embereket gyönyörködtetik, boldogságot adnak.” - Klinghammer István). Időrendben talán a törzsi varázslókkal kezdődhetett a dolog. Nekik elég volt a sok hókusz-pókuszt előadni, hogy legyen eső, cserébe neki nem kellett vadászni, csak vitték eléjük a legfinomabb mamutfalatokat. Aztán ha mégsem jött eső, még finomabbakat kért, hogy legközelebb hatékonyabban tudjon varázsolni. A társadalmi és gazdasági fejlődés (illetve a „munkamegosztás”) mára lehetővé, az érdekérvényesítési lehetőségek különbsége pedig kötelezővé teszi, hogy számolatlanul hordjuk a földi jókat a papoknak, művészeknek, bankároknak, politikusoknak, stb. Na és vajh valódi érték-e a templomban felhalmozott aranykincs, a hip-hop sztár aranyozott wc-je, a bankember hétköznapi ésszel elkölthetetlen havi jövedelme, vagy a politikus 20 milliós (HUF) órája, stb.?

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem nem vissza-(előre-?)lépés a kommunista eszmékhez; aki vállalja, hogy dolgozik, vállalkozik, akár lényegesen többet is megkereshet, kiemelkedhet olyan szintre, ami több, mint az alapvető szükségletek kielégítése. Ideális esetben a Feltétel Nélküli Alapjövedelem a Maslow piramis második szintjének elérésére lenne elegendő, a továbbiakért kellene dolgozni. A rossz hír, hogy a technika, technológia, hatékonyság további fejlődésével még kevesebb effektív dolgozóra lesz szükség, így az érintett réteg tovább „vastagszik”.

A fő kérdés, hogy van-e fedezete a megtermelt javak ilyesfajta elosztásának. Az a tény, hogy a súlyos (mély-)szegénységben élők körében a jelenlegi helyzetben is van technikája a túlélésnek (rettenetes volt leírni is), azt mutatja, hogy nem lehetünk messze a szervezett és konszenzusos megoldástól.

A következő rossz hír, hogy a megoldás épp azoktól várható csak, akik abban a bizonyos vékonyabb rétegben vannak – ma még. Pontosan úgy, mint a környezetvédelem területén...

5 komment

Címkék: politika gazdaság pénz feltétel nélküli alapjövedelem

A bejegyzés trackback címe:

https://azmeg.blog.hu/api/trackback/id/tr275467501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2013.08.23. 13:35:24

Azt amikor a társadalom nagyobbik része úgy dönt, neki elég a második szint, csak dolgozni ne kelljen, akkor mi lesz? A 30 % hogy tart majd el 70 %-t?

S=klogW 2013.08.24. 19:06:51

"a templomban felhalmozott aranykincs"

hol, melyikben?

kár volt ezzel elb.szni a posztot, gondolkodni kellene meg talán elmenned egy templomba mielőtt aranytömböket kitevő csillogást vizionálsz

azokban az időkben, amikor az államhatalom részeseként komoly vagyon felett rendelkeztek az egyházak ők voltak azok akik az államszociális funkcióit ellátták:

akkor is, ma is ez a legköltségesebb területe az állam működésének

- az egyházak működtették a közktatást, de a felsőoktatásból is kivették a részüket

- az egyházak működtették a kórházak, szegényházak (ma: menhely), árvaházak túlnyomórészét

egyházi aranytömbök vizionálása helyett inkább gondolkodnod kellene

a mai "papok", a pénzügyesek, bankárok, brókerek, ők tényleg csak összeharácsolják a pénzt és szociális felelősségvállalás helyett floridai nyaralóra költik

S=klogW 2013.08.24. 19:41:22

a feltétel nélküli alapjövedelem önmagában valóban helyes gondolat, de komolyak a demográfiai és ökológiai kockázatai

a sajnálatos valódi megoldás az emberiség létszámának valamilyen mesterséges, tudatosan megtervezett és ezért valamilyen szinten/formában mindenképp erőszakos csökkentése* majd kontrollja, szinten tartása

ha ez nem megtervezett, rendezett módon történik meg akkor is bekövetkezik, csak nem rendezetten, hanem spontán módon

a létszámcsökkentés elkerülhetetlen a FNJ bevezetésével, mert már a jelenlegi létszám mellett is túlnépesedett a Föld a tartalékaihoz képest, és az FNJ hatalmas tömegek igényeit nyitná meg,
ezzel pedig rögtön értelmét is vesztené az egész FNJ, mert a megnövekedett kereslet áremelkedést generálna illetve fokozódna a Föld erőforrásainak kizsigerelése vagy(/és) beköszöntene a hiánygazdaság.

az FNJ bevezetéséve nemcsak a létszámcsökkentést, hanem a tervszerűen végrehajtott repprodukciós kontrollt is szükségessé teszi, mert emelné a termékenységi rátát.

vagy

az FNJt nem szabad bevezetni világszerte, hanem csak az alacsony termékenységi rátájú populációk körében (tehát pl. Európában az európai népeknél, de pl. a cigányoknál nem), ami magával vonja a bevándorlás szoros, szükség szerint katonai, fegyveres korlátozását és a belső konfliktusok elkerülésére a már itt lévő bevándorlók és cigányok kitoloncolását

AzMeg 2013.08.26. 11:48:05

@S=klogW: Nem kifejezetten aranytömbökre gondolok, szimbolikusnak értem az aranykincset. V.ö.: ámulatba ejtő külsőségű templomokban perselyeznek a szegény hívők között...

AzMeg 2013.08.26. 11:50:01

@DFK: Erre haladunk, csak épp nem egyéni döntés kérdése...
süti beállítások módosítása